Czarne oliwki kalamon
W naszej ofercie posiadamy słynne czarne oliwki Kalamon, które sprowadzamy wraz z oliwą OLIVI z Peloponezu, od tego samego producenta.

Odmiana Kalamon z regionu Messini na Peloponezie znana jest od tysięcy lat i przez smakoszy określana mianem „Królowej Oliwek”. Mówi się też, że kult bogini Ateny, której symbolem jest gałązka oliwna, został przeniesiony do Aten właśnie z Messini.

Oryginalne oliwki Kalamon charakteryzują się niezbyt grubą, ale wytrzymałą na przetwarzanie skórką oraz ostro zakończoną pestką.

Dziś istnieje wiele sposobów przyrządzania i konserwacji oliwek.

W Nikolopoulos Estae tak jak przed wiekami, tak i teraz oliwki zbierane są ręcznie na przełomie grudnia i stycznia, po czym zostawiane w zalewie z oliwy i czerwonego winnego octu na minimum pięć miesięcy.

Ten pradawny, a zarazem najprostszy sposób marynowania przetrwał do dziś i tylko takie oliwki mają oryginalny niepowtarzalny smak.

Czarne oliwki Kalamon nadają się do konsumpcji bezpośrednio po wyjęciu z zalewy.

Można jednak przyrządzać je w inny, indywidualny sposób (np. zalać oliwą z oliwek, przyprawić ziołami). Z oliwek Kalamon, po wypestkowaniu, można z łatwością przyrządzić doskonałą pastę.

Oliwki Kalamon są bardzo odżywcze, zawierają wiele jednonasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Dodatkowo czarne oliwki Kalamon mają mniej kalorii niż oliwki zielone.

Skład:

Wartość energetyczna:   145kcal/606,7kJ
Witaminy A, E, B
Białko 1,1g
Potas 40mg
Węglowodany 1,5g
Wapń 80mg
Tłuszcze 13,8g
Magnez 16mg
Błonnik 1,4g
Fosfor 20mg
Cholesterol 0g
Żelazo 1,6mg